STROKOVNA EKSKURZIJA V ROGAŠKO SLATINO IN ROGATEC ZA 6. – 9. RAZRED

Ekskurzije so del našega programa in tako smo se v torek, 4. 10. 2016, odpravili na pot proti  Obsotelju.

Najprej smo se ustavili v Rogaški Slatini, ki razen po zdravilišču slovi tudi po  izredni kvaliteti brušenih in graviranih izdelkov iz kristalnega stekla.

V Steklarni Rogaška smo si ogledali, kako izpod rok steklarskih mojstrov iz tekoče, žareče taline nastajajo  čudovite oblike, ki jih nato brusilci in graverji oplemenitijo v vrhunske izdelke umetniške obrti.

Naslednja postaja je bil Dvorec Strmol, ki leži severozahodno nad trgom Rogatec. Tu smo se seznanili z njegovo zgodovino in preizkusili svoje spretnosti v različnih delavnicah, ki ohranjajo dediščino in kulturno izročilo Obsotelja in Kozjanskega.

Iz ličja smo si spletli zapestnice, iz gline izdelali okrasne ploščice za magnetke. Posebej zanimiva je bila izdelava nunalce, preprostega ljudskega glasbila. Na koncu pa smo  se zavrteli v zibenšritu – starem slovenskem ljudskem plesu sedmih korakov.

Ogledali smo si še Muzej na prostem Rogatec, ki  na izredno zanimiv način prikazuje arhitekturno dediščino in življenje preprostih kmečkih ljudi v teh krajih med 19. in sredino 20. stoletja.

 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost