DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK


V okviru »Dneva slovenske hrane«, ki bo v petek, 18. novembra 2016, bo tudi letos potekal projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« (TSZ), v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci – da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Po že ustaljenih načelih ga pripravlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z vzgojno-izobraževalnimi zavodi, z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, po novem tudi z Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji.. 

Na ta dan bomo posebno pozornost namenili nakupu kakovostnih, lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Učencem  bomo za zajtrk postregli kmečki kruh iz krušne peči, slovensko maslo, slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, mleko s kmetije na Pohorju in jabolka iz bližnjega sadovnjaka.

Ob zajtrku se bodo učenci pogovarjali o pomenu uživanja zajtrka in prednostih  lokalno pridelane  hrane in  sodelovali  pri vzgojno-izobraževalnih dejavnostih, ki podpirajo osnovni namen projekta v okviru posamičnih učnih ur, pa tudi sicer večkrat med letom.

Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/

Pripravila: Zlatka Harl, org. prehrane

(Visited 29 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost