Raziskovalna dejavnost 2015/2016

V šolskem letu 2015/2016 smo izdelali dve raziskovalni nalogi in inovacijski predlog.

 

Naslov inovacijskega predloga:

Kako lahko učenci prispevamo k boljšemu vključevanju romskih učencev in učencev tujcev na naši šoli?

Raziskovalno področje: sociologija

Avtorji: Herolinda Buzhala, Šeherezada Bernica, Luka Moleh

Mentorica: Blanka Kovačec

Število točk: 144

Mesto: 1

Priznanje: srebrno

50. državno srečanje mladih raziskovalcev: 1. mesto, zlato priznanje

V zadnjih letih smo na naši šoli dobili kar nekaj novih učencev iz tujine, katerim sta slovenski jezik in sporazumevanje povzročala veliko težav. Prav tako je na naši šoli kar nekaj romskih učencev, ki imajo tudi težave z jezikom, saj doma večinoma govorijo romsko in zato imajo nekaj težav s slovenščino in posledično z razumevanjem ostalih predmetov. Ker menimo, da lahko tudi učenci prispevamo k uspešnemu vključevanju Romov in tujcev na naši šoli, smo se odločili, da raziščemo tematiko, zberemo predloge in zapišemo, kako lahko pomagamo tem učencem pri lažjem vključevanju v šolsko okolje. Da pa ne ostanemo le pri besedah, smo se odločili, da nekaj predlogov realiziramo v praksi.

 

 

Naslov naloge: Manjši bratje – minoriti v Mariboru in Ptuju

Raziskovalno področje: zgodovina

Avtorja: Timotej Furek, Aleksander Stojaković voglar

Mentor: Rado Šumer

Število točk: 161

Mesto: 1

Priznanje: zlato

50. državno srečanje mladih raziskovalcev: srebrno priznanje

 

Frančišek Asiški leta 1209/10 ustanovi svoj prvi meniški red Manjši bratje – minoriti. Ti s svojim prihodom v Maribor postanejo del mariborske in tudi slovenske zgodovine, saj minoriti in ostali Frančiškovi redovi zgradijo kar nekaj samostanov, ki so pisali versko in kulturno zgodovino in so aktivni še danes. Po jožefinskih reformah, v 18. stoletju, ptujski minoriti preživijo in so danes zelo dejavni, mariborski minoriti pa izginejo iz mariborske zgodovine, ne pa tudi samostan in minoritska cerkev. Samostan po letih propadanja in raznih peripetijah obnovijo in postane dom Lutkovnega gledališča Maribor.

Minoritsko cerkev obnovijo in odprejo v kulturne namene poleti 1915, kar je bil razlog, da se poglobimo v zgodovino minoritov, ki so zaznamovali  mariborski in seveda tudi slovenski utrip od naselitve pa vse do danes.

 

 

Naslov naloge: Tradicionalne slovenske jedi v mariborskih restavracijah

Raziskovalno področje: turizem

Avtorici: Metka jenčič, Živa Tolevski

Mentorica: Bojana Cingerli

Število točk: 120

Mesto: 2

Priznanje: bronasto

 

Idejo za najino raziskovalno nalogo sva dobili lansko leto, ko sva delali inovacijski predlog. Ugotovili sva, da ne poznamo naših tradicionalnih jedi, zato sva jih želeli tudi midve spoznati in druge poučiti o njih. Najina raziskovalna naloga govori o tradicionalnih slovenskih jedeh pripravljenih v restavracijah. Zanima naju, koliko restavracij v Mariboru ponuja tradicionalno slovensko hrano in kakšno ponudbo imajo te restavracije. Postavili sva si naslednje hipoteze: restavracije ne ponujajo dovolj tradicionalnih slovenskih jedi; prevladujejo jedi iz mednarodne kuhinje; za slovenske tradicionalne jedi ni dovolj zanimanja; tradicionalne slovenske jedi ponujajo v restavracijah, ki delujejo že več kot trideset let.

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost