Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane,

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane,

PETEK, 20. 11. 2015


Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije leta 2012 in ga obeležujemo tretji petek v novembru.  Letos bo to v petek, 20. novembra. Na ta dan bomo učencem v sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka postregli črni kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Posebno pozornost bomo namenili nakupu kakovostnih, lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.                                                                 

S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk želimo izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in šolajočo se mladino ter širšo javnost o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.                                                                                                                              

Projekt vodi in usklajuje medresorska delovna skupina, ki jo je imenovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: MKGP). Poleg MKGP skupino sestavljajo še člani, ki so jih imenovali Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Čebelarska zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Nacionalni inštitut za javno varovanje zdravja in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Ob zajtrku se bodo učenci pogovarjali o pomenu uživanja zajtrka , prednostih  lokalno pridelane  hrane in spoznali od kod so prispela živila za zajtrk.  V okviru projekta  je bil izveden  tudi naravoslovni dan z različnimi dejavnostmi, kot so: ogled zbirnega centra za odpadke, ogled razstave jabolk, spoznavanje čebelarstva  in pomena čebel za pridelavo hrane ob obisku čebelarja na šoli…

Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na:  http://www.tradicionalni-zajtrk.si/

Pripravila: Zlatka Harl, org. prehrane

(Visited 39 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost